Jistě se Vám občas stane, že si pozvete hosty, ale v zápětí si uvědomíte, že nemáte nic takového, čím byste je mohli řádně pohostit, tak to řešíte nějakou jednohubkou, ale mohli byste zkusit někdy překvapit.
Ženevské fondue
Vaječné žloutky, smetanu ke šlehání a bílé víno našlehejte, dejte do kastrůlku a přivedete k varu. Ementál nastrouhejte na hrubém struhadle a za stálého míchání přidávejte do žloutkové směsi. Dělejte to na mírném ohni, kde se sýr pomalu rozpustí, ale hlavně ho nevařte a míchejte, dokud nevznikne krémová omáčka. Osolte a opepřete. Hotovou sýrovou omáčku udržujte ve speciálním fondue kotlíku na teplém až horkém ohřívači a pomocí dlouhých vidliček namáčejte pečivo, krevety, prostě všechno, na co máte chut‘.
Jistě fondue jsou takovou pochoutkou, ale muži chtějí pořádný flák masa, ale i tady je jednoduché řešení.
Biftek s bernskou omáčkou
Hovězí svíčkovou nakrájejte na čtyři silnější kousky, osolte a posypte drceným pepřem. Po stranách maso omotejte dvěma plátky anglické slaniny a utáhněte provázkem, pokud možno z přírodního materiálu. Na pánvi nebo v pekáči rozpalte olej, vložte maso a zprudka opečte, nejdřív z jedné strany a pak z druhé. Po otočení masa položte na každý biftek plátek másla, do pánve přidejte větvičku tymiánu a vše dejte do trouby, která je rozehřátá na 190 stupňů Celsia.Peče se podle tloušt’ky masa. Pak vytáhněte z trouby, odstraňte provázek a nechejte odpočinout. Nyní si připravíme bernskou omáčku. Dejte máslo do misky a nechejte rozpustit. Do mísy, ve které budete šlehat omáčku, opatrně slijte horní vrstvu tuku, je to bílá tekutina, říká se tomu syrovátka. K máslovému tuku přidejte žloutky, bílé víno, vodu a sůl. Šlehejte vše ve vodní lázni, dokud
nevznikne omáčka. Pokud se Vám bude zdát, že je tuhá, zředíte ji trochou vody. Dále přidejte nasekaný estragon, můžete i esenci, ale ta není nutná a dosolte. Zkuste podávat s bramborami, které jsou uvařené a orestované na másle spolu s restovanou zeleninou.
Jsou to velmi chutná jídla, která můžete využít nejen pro hosty, ale i v rodině.