Královskou disciplínou grilování je příprava steaků. A nemáme teď zrovna na mysli steaků z vepřového nebo třeba kuřecího masa. Správný steak by měl být hovězí. Na takových steacích si i vy nejvíce pochutnáte? Když dostanete na steak z hovězího masa chuť, zajdete si do své oblíbené restaurace, kde vám jej připraví? A co tak si jej ugrilovat doma? Raději ne? Pročpak? Nic to není! Na první pohled se může zdát, že grilování hovězích steaků chce zkušenosti, to jistě ano, ale zvládnete to i doma. Pokud nakoupíte kvalitní maso a dobře nahřejete gril, steaky budou povedené.
Vyberte správné maso
Základem grilování hovězích steaků je samotné maso. Obecně je hovězí maso na grilování předurčené a žádné jiné se mu nevyrovná. Má svou specifickou chuť. Na steaky je potřeba pořídit kvalitní hovězí maso, které je čerstvé a uleželé. Správně odležené maso na steaky poznáte tak, že když na něj zatlačíte prstem, měl by něm něm otisk prstu zůstat.
Jaké maso je vhodné?
Na grilování steaků je vhodných několik částí hovězího masa. Obecně je nejlepším, nejkvalitnějších masem pravá hovězí svíčková. Bohužel je však poměrně drahá. Levnější variantu představuje hovězí plec, neboli falešná svíčková. Jedná se o plnohodnotnou náhradu za pravou svíčkovou, co se týče chuti. Na rumpsteaky je dobré hovězí zadní, které má mramorovanou strukturu. Steaky také můžete připravit z roštěnce nebo ořechu.
Jak maso naložit?
Hovězí maso nakrájejte na silné plátky, zhruba 2-3 centimetry. Před grilováním je dobré, když steaky necháte asi půl hodiny při pokojové teplotě. Existuje samozřejmě spoustu receptů na steaky, které můžete různě naložit nebo marinovat. Pokud si však chcete maximálně vychutnat chuť hovězího masa, stačí, když je pouze osolíte a opepříte. Nic víc. A můžete se pustit do grilování.
Jak steaky grilovat?
Předehřejte si gril na maximum. Můžete, ale také nemusíte gril, potírat olejem nebo omastit špekem. Až je gril rozehřátý, vložte na něj steaky. Opékejte po obou stranách. Ideální doba se odvíjí od toho, jaký stupeň propečení steaků si přejete. Pro představu přikládáme obrázek znázorňující stupně propečení hovězích steaků. Obvykle stačí tři až čtyři minuty.
Steaky od grilu neodtrhujte. Maso se samo odlepí. Také do masa při obrácení nepíchejte vidličkou, neboť by vytekla šťáva, která je pro chuť steaků důležitá. Po sundání steaků z grilu nechejte steaky ještě chvíli dojít.