Francouzská kuchyně se považuje za nejlepší na světě. Její pokrmy přejímá do svého jídelníčku téměř každá země. Mezi klady této kuchyně patří to, že má velkou spotřebu zeleniny. Ve Francii se snídá lehčeji, k pití je káva, čaj, kakao, ovocné nebo zeleninové št’ávy. Oběd bývá také lehčí, bez polévky, ta se jí až večer. Nejenom večer, ale i během dne se konzumují sendviče či bagety, které bývají proloženy šunkou, paštikou, rybami a čerstvou zeleninou. V restauraci máte nabídku všech možných předkrmů, co se týká studené kuchyně, polévky bývají většinou silné vývary. Velmi obsáhlou nabídku tvoří ryby, mořské i sladkovodní a dary moře.
K nejvíc typickým pokrmům ve francouzské gastronomii patří ústřice šneci, ústřice se obvykle podávají jako první jídlo. Hlavní chody se upravují skoro ze všech druhů mas. Upravují se převážně na víně, oblíbené jsou i paštiky, které se podávají jako předkrm. Zelenina se odává jako hlavní pokrm či doplněk k masům. Nejraději ze všech příloh mají brambory, ovšem smažené, ale jedí k masům také bílý chléb. Jako lahůdku mají lanýže a například sýr se podává ve formě dezertu, většinou na závěr oběda. Podle francouzských gastronomických pravidel se sýrový dezert skládá ze čtyř druhů – tvrdý, čerstvý, plísn’ový a dobře uležený.
Na závěr oběda se konzumují palačinky v různých podobách, jednodušších či složitějších, dále krémy, pudinky, nákypy, omelety a smažené ovoce. Nákypům se také říká sufflé. Mají celou škálu koření od aromatických bylinek až po klasickou sůl. Buze garni neboli kompletní kytička je asi nejznámější koření ve Francii, skládá se ze snítky petrželky, tymiánu, bobkového listu a česneku, všechno tohle je svázáno nití. Francie, země vín, tak je tedy známá, jsou to nejkvalitnější vína minimálně v Evropě a možná i na celém světě, vyrábí se i pravé šampan’ské víno, pravý kon’ak nebo destilát z jablek, což je calvados – velmi aromatická lihovina.