Bydlení­ je hra

Jak zařídit malý byt, aby působil prostorněji

Jak zařídit malý byt, aby působil prostorněji

Zařízení malého bytu může být výzvou, zvláště pokud chcete, aby prostor působil vzdušně a přehledně. S několika chytrými triky však můžete i z malého bytu vytvořit útulný a funkční domov, kde budete mít dostatek místa na vše, co potřebujete. Jak tedy zařídit malý byt tak, aby působil větším a prostornějším dojmem?

Tip: Jídelní stůl s úložným prostorem je ideální volbou pro malé byty, kde každý centimetr hraje roli. Tento praktický kousek nábytku vám poskytne nejen místo k sezení, ale také úložný prostor pro uložení věcí, čímž udrží váš byt organizovaný a prostornější.

Světlé barvy a správné osvětlení

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak opticky zvětšit prostor, je použití světlých barev a dobře zvoleného osvětlení.

Světlé stěny a podlahy: Bílá, krémová nebo světle šedá barva na stěnách a podlaze odráží více světla, což pomáhá vytvořit pocit prostornosti. Vyhněte se tmavým barvám, které prostor zmenšují a působí těžkopádně.

Jednotná barevná paleta: Používejte v celém bytě podobné barevné odstíny. Jednotná barevná paleta sjednocuje jednotlivé místnosti a vytváří dojem většího prostoru. Zkuste například kombinaci bílé s jemnými pastelovými tóny.

Dostatek přirozeného světla: Pokud máte v bytě okna, nezakrývejte je těžkými závěsy nebo tmavými žaluziemi. Použijte lehké záclony, které propouštějí světlo, a využijte co nejvíce přirozeného světla.

Vrstvené osvětlení: Kombinujte různé typy osvětlení – stropní světlo, nástěnné lampy a stolní lampičky. Různá světla pomáhají rozptýlit světlo po místnosti a vytvářejí hloubku a atmosféru.

Multifunkční nábytek

V malém bytě je důležité využít každý centimetr prostoru. Multifunkční nábytek vám pomůže efektivně využít místo a udržet byt organizovaný.

Tip: Skvěle vypadá kombinace dřeva a kovu, vyberte si svůj stůl na webu modernistoly.cz.

Rozkládací pohovky a sklápěcí postele: Pohovka, kterou lze snadno rozložit na postel, nebo sklápěcí postel, která se přes den skryje do skříně, jsou ideální volbou pro malé byty. Uvolníte tím cenný prostor, který můžete využít jinak.

Stůl s úložným prostorem: Stoly, které obsahují zásuvky nebo poličky, vám poskytnou další úložný prostor pro dokumenty, knihy nebo drobnosti. Vyhněte se stolům s masivními nohami, které zbytečně zabírají místo.

Nábytek s kolečky: Nábytek na kolečkách, jako jsou pojízdné stolky nebo komody, je velmi praktický. Snadno ho přesunete podle potřeby a můžete tak rychle přizpůsobit prostor aktuálním potřebám.

Skládací a stohovatelný nábytek: Židle, které můžete snadno složit a uložit, nebo stohovatelné stolky a stoličky jsou skvělým řešením pro malé prostory. Jsou k dispozici, když je potřebujete, a jinak nezabírají místo.

Využití vertikálního prostoru

V malém bytě je důležité využít každý kousek prostoru, a to i vertikálně. Police, závěsné systémy a vysoké skříně vám pomohou efektivněji uspořádat věci a zároveň udržet podlahu volnou.

Vysoké skříně: Vybírejte skříně, které sahají až ke stropu. Využijete tak maximum úložného prostoru a uvolníte místo pro další vybavení. Do horních polic můžete uložit sezónní věci, které nepotřebujete každý den.

Nástěnné police: Nástěnné police jsou skvělým způsobem, jak uložit knihy, dekorace nebo kuchyňské náčiní. Umístěte je nad psací stůl, postel nebo do kuchyně nad pracovní plochu. Získáte tak úložný prostor, aniž byste zabírali místo na zemi.

Háčky a závěsné systémy: Háčky na stěnách nebo dveřích jsou ideální pro zavěšení kabátů, tašek nebo kuchyňského náčiní. Ušetříte tak místo v šatní skříni nebo v zásuvkách.

Mezipatro: Pokud máte vysoké stropy, zvažte možnost vytvoření mezipatra. Mezipatro může sloužit jako ložnice, pracovní prostor nebo úložný prostor, aniž by zabíralo místo na podlaze.

Zrcadla a optické triky

Zrcadla a další optické triky vám mohou pomoci vytvořit iluzi většího prostoru.

Strategické umístění zrcadel: Zrcadla odrážejí světlo a vytvářejí dojem většího prostoru. Umístěte velké zrcadlo na stěnu naproti oknu nebo vedle vstupu do místnosti. Takto opticky zvětšíte prostor a prosvětlíte interiér.

Prosklené dveře a nábytek: Použití prosklených dveří, vitrín nebo nábytku s průhlednými policemi pomáhá udržet vzdušnost prostoru. Skleněné plochy odlehčí vizuální dojem a nebudou působit tak masivně jako plné dřevěné povrchy.

Horizontální linie: Proužky na stěnách nebo koberci mohou místnost opticky prodloužit. Pokud máte nízké stropy, použijte svislé proužky, které místnost opticky zvýší.