Co by byl svět bez kávy? A co by byl život bez ranního šálku hřejivého moku, který vlévá energii do žil a příjemně probouzí smysly? Máme štěstí, že se k nám tento původně etiopský poklad dostal a že si jej v dnešní době můžeme dopřát, kdykoliv se nám zachce. Naši předci totiž takový luxus neměli a ze začátku kávu popíjela jen vysoká šlechta a zámožné rodiny. Jak ale posunout kulturu a chuť svého šálku kávy na vyšší úroveň a udělat z jeho popíjení nadstandardní zážitek, aniž byste museli každý den do kavárny? Máme pro vás pár tipů.
Kvalitní zrna jsou základ
Tušíte správně, bez kvalitních kávových zrn se to určitě neobejde. Jsou stejně důležité jako to, jaký máte doma kávovar a příslušenství ke kávovaru. Z nekvalitních zrn vám chutnou kávu nepřipraví ani ten nejlepší barista. Začínáte-li se studiem kávových odrůd, běžte se nejdříve poradit do specializovaného obchodu a supermarketu se vyhněte, poradí vám podle preference hořkosti či kyselosti, která zrnka vám budou nejvíce chutnat. Pro úplné začátečníky doporučujeme univerzální sázku na jistotu v podobě Arabicy nebo Robusty. Čerstvě namletá zrna jsou nejlepší, proto raději než předemletou směs kupte ta a investujte pár korun do mlýnku, slibujeme, že pocítíte rozdíl.
Můžu mít kavárnu u sebe doma?
Domácí příprava kávy se často točí okolo moka konvičky neboli konvičky na espresso, která funguje na principu tlaku páry. Možné jsou i další alternativní způsoby, jako jsou french press, aeropress, chemie, nebo dripper. Žádný z nich vám ale nedopřeje klasické espresso, jež je základem i pro oblíbené kávové nápoje s mlékem. V kavárnách určitě vídáte i velké mnoha pákové kávovary, věřte ale, že takové stroje doma nepotřebujete. Kompaktní pákový kávovar v sobě může mít všechny funkce, které jsou pro domácí baristiku potřebné – mlýnek, pěchovač, trysku na mléko a dostatečně silný tlak. Dáváte-li ovšem přednost jednoduchosti a rychlosti a manuální příprava kávy vás neláká, neznamená to, že musíte slevovat na kvalitě. Plnoautomatické kávovary jsou natolik technologicky zdatné, že vám dopřejí skvělou ranní kávu stiskem jednoho tlačítka.
Typy nápojů – kdo je králem a co už není káva?
Nakonec určitě neublíží vědět, že nápojů, které se z kávy připraví, je mnoho druhů. Asi nejčastější položkou na menu kaváren bude klasické espresso o objemu mezi pouhými 25-35 ml v drobném demitasse šálku, v oblibě jsou ale i kávy s mléčnou pěnou, a to například cappuccino, café latté a nebo mocaccino. Znáte název a přípravu svého oblíbeného? Vedou se letité spory o tom, zda by káva s větším podílem mléka měla být považována za kávu, jisté ale je, že buď jak buď, kýžený efekt vytvořit pohlazení po duši splňují do puntíku všechny kofeinové nápoje stejně. Tak na zdraví!