Dokonalá káva v domácím prostředí
Uvelebit se do křesla s knihou a šálkem espressa po náročném dni? Nebo připravit lahodnou kávu pro přátele, kteří přijdou na návštěvu? Skvělý nápad! Ale jak připravit dokonalou kávu v pohodlí domova, ptáte se? Jednoduše pomocí moka konvičky. Snadná příprava, ekonomický i ekologický provoz a hlavně – výtečné italské espresso v pohodlí domova!
Moka konvička – kávovar ve stylu Art Deco
Otcem tradiční hliníkové moka konvičky je italský inženýr Alfonso Bialetti, který v roce 1933 vytvořil kávovar na espresso ve stylu Art Deco s osmibokým tvarem pro domácí použití. Oku lahodící design má i skvělé funkční vlastnosti. Teplo se díky jedinečnému tvaru šíří rovnoměrně a hliník coby materiál je perfektní pro vaření kávy. Navíc po uvaření několika šálků kávy získává nejen legendární patinu, ale hlavně vylepšuje aroma. Čím více kávovar budete používat, tím bude káva lepší. A údržba je taktéž nadmíru snadná oproti domácím automatickým kávovarům nebo překapávačům, které vyžadují častou péči, čištění hadiček nebo odvápnění. Naopak moka konvička se oplachuje pouze čistou vodou a to právě proto, aby uvnitř patina zůstala a vaše espresso mělo ještě intenzivnější aroma. Není tedy zapotřebí žádných odvápňovacích tablet ani filtrů.
Intenzivní chuť a aroma
Šálek pravého výborné kávy, které potěší chuťové pohárky a nastartuje váš den? Přesně takovou kávu si po ránu připravíte pomocí moka konvičky. Oproti českému „turkovi“, nápojů z kapslových automatů nebo z french pressu je výsledná chuť této kávy mnohem ryzejší a intenzivnější. Káva v moka konvičce se připravuje v malém množství o objemu 30 ml, je tedy nepoměrně silnější oproti klasické překapávané nebo připravené v chemexu. I proto snad není italské domácnosti, kde by nebyl alespoň jeden takový kávovar na přípravu ranního dopingu! Pro větší rodiny samozřejmě existují velikostní varianty konviček, aby svůj šálek kávy měl každý člen rodiny.
Ekonomický i ekologický provoz
Moka konvička má oproti ostatním alternativám i neskutečnou výhodu co se provozu a ekologie týče. Pořizovací cena konvičky je poměrně nízká a má extrémně dlouhou životnost. Takovou životnost výrobci automatických kávovarů nebo různých pákových a tlakových překapávačů zaručit nemohou. Zároveň je její provoz maximálně ohleduplný vůči životnímu prostředí. Pro uvaření šálku nápoje není potřeba kromě kávy jiného spotřebního materiálu, papírových filtrů nebo tolik oblíbených kapslí. Zmiňované kapsle jsou zbytečným odpadem, který zaplavuje naši planetu. Spotřeba kávy totiž celosvětově roste a s ní i ekologická zátěž v podobě miliard použitých jednorázových kávových kapslí, které jsou obtížně recyklovatelné. Zároveň jsou často vyrobené z plastu s obsahem BPA, hliníku a jiných sloučenin, které mohou ohrozit naše zdraví. Moka konvička je naopak šetrná vůči naší peněžence, naší planetě i našemu zdraví.