mlýnek na kávu
Bydlení­ je hra

Jak skladovat kávu tak, aby zůstala co nejdéle čerstvá?

Káva bez chuti – tak by se dal popsat šálek tohoto energií dávajícího nápoje v případě, že se na jeho přípravu použila káva, která byla špatně skladovaná. Jak ji správně skladovat, aby vydržela co nejdéle čerstvá? Na následujících řádcích najdete tipy, které vám s tímto úkolem pomohou.

Datum pražení

Káva nám chutná díky olejům, které jsou obsaženy v každém ze zrnek. Při pražení se tyto oleje uvolňují a začínají mizet. A s nimi i chuť. Při nakupování kávy si tedy pohlídejte v prvé řadě datum pražení, 14 dnů je hraničních. Kupujte kávy tedy vždy jen tolik, kolik jste schopni do této doby spotřebovat. Uvědomte si, že káva byla upražena ještě trochu dříve, než jste ji koupili.

Mletí kávy

Rychlost rozpadu již zmíněných olejů ovlivňuje i to, jestli byla zrnka pomleta nebo ne. Jednoduchá a účinná rada – melte kávu až doma. Budete tak mít přehled, kdy se káva opravdu mlela. Navíc – můžete si regulovat množství kávy, kterou namelete. Tak akorát pro vaši spotřebu. Samotné mletí nepodceňujte a při výběru mlýnku na kávu si nechte poradit.

Skladování kávy

Ať už jsou zrnka pomletá nebo ne, musí být skladována bez přístupu vzduchu, vlhkosti a světla. V obchodě nebo pražírně kávu většinou dostanete zabalenou ve vzduchotěsných sáčcích. Pokud chcete skladovat kávu v dóze, nekupujte ty skleněné a pohlídejte si kvalitní uzávěr. Některá balení kávy jsou ve speciálním obalu. Ten má jednocestný ventil, umožňující plynům uvolňujícím se z kávy po pražení dostat se ven. V tomto typu obalu může káva vydržet čerstvá měsíce.

Jeden z mýtů kolem skladování kávy je ten, že v lednici jí bude lépe. Nebude. Vlastně je to naopak – při otevření lednice na balení kondenzuje voda, která chuť káva spolehlivě zlikviduje.

Pokud ale plánujete kávu skladovat delší dobu, můžete využít mrazničku. Balení ale vložte do igelitového pytlíku. Po rozmrazení zbylou dávku už zpět do mrazničky nedávejte.