Rekonstrukce a výběr nové kuchyně je nelehká záležitost. Každý klade na novou kuchyň jiné požadavky. Někdo preferuje více úložného prostoru, někdo zase inteligentní uspořádání. A co takhle propojit tyto požadavky dohromady? Pojďme se podívat, jak by měla kuchyň vypadat, aby dokonale plnila svůj účel.
Z odborného hlediska se kuchyňské linky rozdělují na tři pracoviště, která jsou propojena mnoha činnostmi. Bez těchto pracovišť by se žádná kuchyně neobešla. Mluví se o nich jako o zónách a konkrétně se jedná o zónu mytí, vaření a pracovní zónu. Všem těmto zónám by však neměl chybět uskladňovací prostor a místo pro odkládání.
Zóny by měly být v přiměřené vzdálenosti. Nedoporučuje se příliš velká vzdálenost, ale je nezbytné dodržet i dostatek místa k práci. A dále je důležitá bezpečnost, výška zón a jejich logické uspořádání. Zprava doleva se provádí uspořádání pro praváky, a to v tomto pořadí – zóna vaření, příprava mytí a odkládací zóna. Kdežto u leváků je toto rozmístění v opačném pořadí.
Zóna mytí
Dominantou zóny mytí je bezpochyby dřez, který současně zastupuje nejpoužívanější prvek kuchyně. U dřezu strávíte polovinu svého času v kuchyni, a proto byste si na jeho umístění měli nechat záležet. Po obou stranách by měla být k dispozici odkládací plocha. Co se týče vzdálenosti mezi dřezem, varnou plochou a pracovní deskou, měla by být minimální. Voda je během vaření neustále potřebná, a proto byste ji měli mít na dosah ruky. Dovolí-li vám to prostorové možnosti, doporučujeme dřez s odkládací plochou.
Zóna vaření
Nenahraditelným prvkem zóny vaření je varná plocha, která by měla být nedaleko dřezu a zároveň nedaleko místa na odkládání. Nad varnou plochou by měla být nainstalována digestoř, ideálně se zabudovanými světly, čímž bude varná plocha osvětlena. Vyvarujte se tomu, aby se sporák nacházel v rohu, protože praktičtější je zachovat z obou stran varného prostoru alespoň 40 centimetrů odkládací plochy.
Pracovní zóna
Pracovní zóna by měla být dodržena po obou stranách mycí a varné zóny. Důležitá je kvalita pracovní desky. Doporučuje se celistvá pracovní deska, která je odolná, pružná, silná a také omyvatelná. Dbejte na to, aby zadní panel byl opatřen dostatečným množstvím zásuvek, protože budete používat různé elektrické spotřebiče.
Když jsem kuchyni vybírala já
Konec teorie. Dostaňme se do praxe. Jsem vášnivá hospodyňka a rekonstrukcí kuchyně už jsem si sama prošla. Stará kuchyň mi svým uspořádáním nevyhovovala a vzhled už také nebyl omamný. A řeknu vám, byl to opravdu běh na dlouhou trať. Po tom, co jsem se rozhodla pro konkrétního výrobce, jsem se musela rozhodnout mezi nabízenými sestavami.
Jsem náročná, asi jako každá žena. Ale jako jedna z mála preferuji kvalitu, byť na úkor vyšší ceny. A ne jednou se mi dodržování tohoto pravidla vyplatilo. Raději zaplatit více za kvalitní kus, než platit za neustálé se opakující opravy. A to platí nejen u kuchyňské sestavy, ale i elektrických spotřebičů.
Jsem příznivkyní světlých barev, avšak ne všem světlé tóny vyhovují. Rodiny s dětmi se světlému nábytku vyhýbají právě třeba kvůli dětem. V místnosti kuchyně nemám dostatek volného prostoru, a proto jsem se rozhodla pro menší kuchyňskou linku. Svým vzhledem mi nadmíru vyhovoval kuchyňský program VANILLA.
Oslnily mě kontrastující barvy – vanilka a třešeň. Jako aktivní uživatelka této kuchyně musím podotknout, že její údržba je snadná, povrch není nikterak poškrábaný a uspořádání jednotlivých zón je praktické. Dodržuje výše zmíněná pravidla rozdělení na požadované části.
Někomu však tato kuchyně nemusí vyhovovat, třeba kvůli barvám. Pak vsaďte na tradici. Takovou je kupříkladu rustikální kuchyně v romantickém stylu ASTORIA, jejímž výběrem rozhodně nic nezkazíte.
A pokud vás neoslovila ani ta má a ani tu, která by pro vás mohla představovat možnou alternativu, pak nezoufejte. Dnešní podoba kuchyňkých linek může být různorodá a možnosti jsou takřka neomezené. Nahlédněte na stránky http://www.sconto.cz/cz/produkty/kuchyne, kde můžete načerpat inspiraci a případně si i pořídit tu, která je vašemu srdci blízká.