Možná se vám to přihodilo také. Ve snaze zlepšit kondici a udržet si zdraví své i svých blízkých jste začali nakupovat eko. Eko potraviny, eko čisticí prostředky, eko textil… Posléze jste však s hrůzou a znechucením zjistili, že vás prodejce jednoduše podvedl. To, zač jste zaplatili a čemu jste i plně důvěřovali, se pak na základě spotřebitelských testů ukázalo být zcela obyčejným zbožím, které si o eko původu a bio kvalitě mohlo nechat opravdu jen zdát, a vy bohužel také.
Nemusíte však házet pomyslnou flintu do žita, zanevřít na biopotraviny a vrátit se nazpátek k jedovatě zbarveným limonádám či laskominám pochybného původu a složení. Stačí, když budete vědět vše potřebné o tom, co se vlastně pod pojmem „biopotraviny“ skrývá.
Hned na začátek si řekněme, že tyto kvalitní produkty můžeme najít i pod názvem produkty ekologického zemědělství, vždy se však musíme zajímat o to, zda je dotyčná potravina vybavena certifikátem. Ten můžeme v našich zemích potkat ve dvojím provedení. Vodítkem kvality tak může být logo tzv. „biozebry“, případně lístečku. První obrázek nám označuje bezpečné a kvalitní potraviny z českých luhů a hájů, zatímco druhý je vydáván ověřeným produktům ekologického zemědělství ze zemí EU.
Pravidla pro získání takovýchto certifikátů jsou poměrně přísná a ne každý zemědělec je schopen je dodržet a splnit tak nároky pro udělení potvrzení biokvality.
Je tak smutnou pravdou, že nepoctiví prodejci jsou schopni bez zábran prodávat běžné, v horším případě dokonce závadné zboží, pod různými hesly o biokvalitě a eko původu potravin. Není málo situací, kdy k takovým podvodům na spotřebitele dochází na různých farmářských trzích, proto i zde platí zásada důsledného vyžadování příslušných certifikátů.
Častou výhradou některých spotřebitelů proti nákupu opravdu kvalitních potravin bývá jejich vyšší cena. Uvědomte si však, že právě i v ní se promítá vyšší podíl práce člověka, která je zkrátka nenahraditelná, chcete-li zachovat vysokou kvalitu potravin bez použití chemikálií a umělých aditiv.