Kuchyně

Připravte si na Velikonoce králíka

Velikonoce, to znamená i maso a asi jedno z nejobvyklejších je to králičí. Maso jako takové by se mělo podávat na Boží hod velikonoční.

Králík po staročesku

Maso odblaníme, nakrájíme na porce, lehce ho osolíme a posypeme staročeským kořením, které se běžně prodává. Vložíme maso do rozehřátého másla a ze všech stran opečeme. Cibuli, mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájíme na malé kousky a přidáme k masu. Vše promícháme, orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme, až je maso měkké. Pak porce masa vyjmeme, omáčku zaprášíme hladkou moukou, zahustíme smetanou a případně ji rozmixujeme. Dáme na talíře, každou porci ozdobíme šlehačkou a plátkem citrónu. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Králík se nemusí dělat jenom klasickým způsobem s jedním typem koření, můžeme použít kupříkladu i aromatičtější formu přípravy.

Králík na rozmarýnu

Maso, v tomto případě králičí hřbety rozmrazíme, pokud máme čerstvé, tak je použijeme místo mražených, odblaníme, nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na rozpáleném oleji. Přidáme rozmarýn, jalovec, nové koření a paprikové vločky, případně mletou červenou sladkou papriku. Na koření vložíme plátky masa a z obou stran je opečeme. Zakápneme worcesterskou omáčkou a podlijeme červeným vínem, přiklopíme a za občasného podlévání vodou dusíme doměkka. Každou porci ozdobíme plátkem mandarinky, posypeme sekanou cibulovou natí a podáváme s rýží.

Králík se dá připravovat i s příměsí tak trochu tropického ovoce, kupříkladu s pomeranči.

Králičí medailonky na medu a pomerančích s tymiánem

Králičí hřbety odblaníme a nakrájíme na malé kousky. Kuchyně bude provoněna. Smícháme olej, sójovou omáčku, škrobovou moučku, tymián a sůl. Touto marinádou zalijeme maso a promícháme. Rozpálíme olej na pánvi a maso orestujeme. Nakrájíme si zelí a pórek na nudličky a oloupaný pomeranč na plátky. Maso vytáhneme z pánve, dáme tam zeleninu a pomeranč. Přidáme med, nahrubo nasekané ořechy a chvíli podusíme. Nakonec dáme do omáčky zpátky maso a ještě chvíli opečeme. Můžete podávat s osmaženými instantními nudlemi, případně s bramborami nebo salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.