Kuchyně

Jedinečné a užasné fondue

Fondue představuje pokrm, který se připravuje nad ohněm a mnohdy se konzumuje s více přáteli při určité společenské události. Fondue má svůj původ ve Švýcarsku. Jednalo se o roztavený sýr nad ohněm, do kterého se namáčel chleba. Dnes se už fondue užívá i pro jiné pokrmy z jiných potravin. Kromě sýrového fondue jsou dnes známé také fondue z masa nebo ryb, přičemž se potraviny neroztavují, ale fritují nebo vaří v příslušné nádobě. Rovněž lze jmenovat čínskou fondue nebo japonskou fondue z masa, ryb, drůbeže, zeleniny, hub, tofu v podobě polévky.

Na přípravu fondue budete potřebovat fondue set. Fondue set obsahuje jeden kotlík, jeden hořák na denaturovaný líh nebo tuhá paliva a šest vidliček. Na sýrové fondue lze doporučit fondue set Emile Henry, který je vyroben z keramiky Flame. Právě keramika přenáší šetrně teplo do sýra, který tak zůstane tuhý a hladký. Vidličky jsou zhotoveny z nerezové oceli a nejedná se o klasické vidličky, které běžně znáte, ale právě o speciální vidličky k fondue.

Taktéž je možné zakoupit fondue na fritování či vaření. Fondue sada vám umožní fritovat maso či ryby tak, aby bylo fritování bezpečné. Fondue sada obsahuje jeden hrnec na fondue, ochranu proti stříkání, jeden vařič, jeden podnos, hořák a šest vidliček. Např. fondue sada Allegro od WMF se vyznačuje pěkným, kulatým a praktickým vzhledem. Vidličky krásně zůstanou stát v pomůcce pro zachycení tuku, tudíž nemůže dojít k tomu, že si při fritování vidlička převrhne a způsobí nějaké škody. Fondue hrnec je možné rovněž používat na všech typech sporáků.

Fondue je nejen lahodný a jedinečný pokrm, ale při přípravě i konzumaci se stává určitou příležitostí, při které se sejde parta přátel, či rodina a stráví společné chvíle u vynikající jídla. Příprava totiž může trvat i několik hodin a po celou dobu je možné konverzovat. A to je právě smyslem fondue.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.